زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

الفقه القانون (شیرازی)





از جمله كتاب‌هاى موسوعه فقهى آيت الله سید محمد شیرازی ، كتاب« الفقه، القانون» است كه به زبان عربی و در سال ۱۴۲۱ ق، تأليف شده است. مرحوم شيرازى در كتاب القانون تلاش كرده‌اند خطوط كلى قوانين مورد نياز جامعه را از فقه اسلامى استخراج نموده و قابليت تطبيق آن‌ها بر مسائل جديد را نشان دهند.


۱ - درباره مؤلف



سید محمد شیرازی در سال ۱۳۴۷ ه‌. ق در شهر نجف اشرف متولد شد. وى در حالى كه تنها ۹ سال داشت همراه پدر بزرگوارشان مرحوم سيد مهدى شيرازى به کربلای مقدس هجرت نمود. دروس مقدماتى و عاليه حوزه را در محضر جمعى از اساتيد بزرگ تلمذ نموده و نخست به تدريس دروس سطح پرداخته و هنگامى به تدريس كتاب کفایة الأصول - آخرين كتاب سطح- مشغول شدند . ايشان در بوجود آوردن حوزه‌هاى علميه در ایران و عراق و کویت و سوریه و غيره نيز همت گماشتند و دهها مدرسه دينى ايجاد نموده و حوزه‌هاى مختلف علميه را تحت پوشش و حمايت خود قرار دادند.

۲ - درباره كتاب



حاكميت قانون بر جامعه امرى است اجتناب ناپذير. جامعه‌ى بدون قانون محكوم به زوال است و دير نخواهد پاييد. با اين وجود قوانين هميشه در خدمت اهداف انسانى نبوده‌اند، بسا قوانينى كه جز به رنجورى مظلومان و فربهى ظالمان نمى‌انجامد هم‌چنان‌كه بسيارى از قوانين نيز در پيشبرد جوامع انسانى نقشى درخور داشته‌اند. يكى از مترقى‌ترين قوانين اجرا شده در جوامع بشرى قوانين اجتماعى اسلام است. دوران كوتاهى كه پيامبر اكرم در راس حکومت اسلامى قرار داشت از درخشان‌ترين دوره‌هاى تمدن بشرى به شمار مى‌آيد با اين وجود در زمان حاضر اين قوانين مورد بى مهرى قرار گرفته و جوامع اسلامى نيز به وسيله‌ى قوانين غربى اداره مى‌شود.

۳ - مطالب كتاب



مهم‌ترين عناوين كتاب عبارت‌اند از: منابع قانون در اسلام ، حقوق جزا، منابع قانون از نظر اهل سنت ، قانون و سيره‌ى پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله و امیر المؤمنین علیه السلام ، ويژگى‌هاى قانون اسلامى، انگيزه‌هاى عمل به قانون، عرف، قضا در اسلام، عصمت ، اجتهاد ، ارتداد ، تاثير زمان و مكان در وضع قوانين، قانون اساسى و مقايسه‌ى قوانين اسلام با ديگر قوانين.
[۱] الفقه، القانون، سيد محمد شيرازى، ج۱، ص ۷.


۴ - چاپ



كتاب القانون در سال ۱۴۱۹ قمرى توسط« مركز الرسول الأعظم ص للتحقيق و النشر» در بیروت چاپ و منتشر شده است.

۵ - پانویس


 
۱. الفقه، القانون، سيد محمد شيرازى، ج۱، ص ۷.


۶ - منبع



نرم افزار جامع فقه أهل البيت عليهم السلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.